Wie moet voorzichtig zijn bij het gebruik van een sauna?
• zwangere vrouwen
• mensen met (ernstige) hart- of vaatproblemen
• een slecht gecontroleerde bloeddruk
• personen met een huidziekte
• als u ziek bent en koorts hebt.
Dit sluit niet uit dat u wel degelijk kan genieten van de weldaad van een sauna.
Hieronder worden deze aandachtspunten verder toegelicht.
Vraag bij twijfel steeds raad aan uw huisarts!
BLOEDDRUK
Mensen met een hoge bloeddruk dienen op te letten tijdens het afkoelen, door de plotse koude vernauwen je bloedvaatjes (in sommige gevallen kunnen ze zelfs sluiten) en daardoor gaat je bloeddruk dus stijgen. Spring dan ook niet meteen in het koude dompelbad, koel liever af met een lauwe douche en laat voldoende tijd tussen twee saunasessies.
Mensen met een lage bloeddruk moeten een beetje voorzichtig zijn tijdens het opwarmen. Door de warmte in de sauna zijn de bloedvaatjes namelijk verwijd en gaat de bloeddruk dus dalen. Beperk je tijd in de sauna en vermijd extreem hoge temperaturen. Ook te lang in de jacuzzi zitten, kan duizeligheid veroorzaken, een dikke vijf minuten in de hot tub is dan ook voldoende.
HARTKLACHTEN
Ook mensen die hartklachten hebben moeten voorzichtig zijn bij het opwarmen en bij het afkoelen. Ga geen extremen toepassen en doe het rustig aan. Maar in het algemeen kunnen we stellen dat, wanneer je je aan de regels voor opwarmen en afkoelen houdt, een rondje sauna voor een hartpatiënt geen extra gevaren oplevert. Het is echter altijd verstandig om je huisarts of behandelend arts te raadplegen voordat je van een middagje sauna gaat genieten.
DIABETES
Patiënten met diabetes kunnen zeker en vast van de weldaad van een sauna genieten, maar moeten uiteraard wel een beetje opletten. Door het verschil van warm en koud schommelt de bloeddruk en het is daardoor dat diabetespatiënten moeten opletten.
• Geen insuline inspuiten vlak voor de sauna.
• Steeds in gezelschap naar de sauna gaan.
• Regelmatig de glucosewaarden meten.
• Een snack voor noodgevallen voorzien.
• Je tijd in de sauna beperken.
• Goed afkoelen.
• Voldoende rusten.
ASTMA / ADEMHALINGSPROBLEMEN
Mensen met ademhalingsproblemen of astma die voor de eerste keer naar de sauna willen gaan, doen er beter aan om eerst even met hun dokter te overleggen.
KINDEREN
Wist u dat naar de sauna gaan goed is voor kinderen? Ze worden er net als volwassenen gezonder van en zijn beter bestand tegen infecties. Nerveuze kinderen zullen een betere nachtrust vinden. De inslaaptijd wordt verkort en de doorslaaptijd wordt verlengd. Ook concentratieproblemen schijnen er door af te nemen. Kinderen moeten evenwel steeds begeleid zijn door een volwassene, om ongelukken te voorkomen en het is beter om sauna’s met een lagere temperatuur te nemen en slechts een korte tijd (max 5 min.) in de sauna te blijven.
60+
Wie gewend is om regelmatig naar de sauna te gaan, hoeft daar niet mee te stoppen omdat men een jaartje ouder wordt. Bent u ouder dan 60 en wilt u voor de eerste keer naar de sauna gaan? Consulteer dan eerst uw huisarts.
ZWANGERE VROUWEN
Wie nog nooit naar de sauna geweest is en dat tijdens zijn zwangerschap voor de eerste keer wil doen, raadpleegt beter eerst haar dokter. Ging u voor uw zwangerschap al regelmatig naar de sauna, dan zou er in principe niet echt een probleem mogen zijn. De eerste drie maanden van de zwangerschap is het beter om de extreme hitte te vermijden, aangezien de vrucht nog heel beïnvloedbaar is voor invloeden van buitenaf. De laatste weken van de zwangerschap moet u dan weer voorzichtig zijn in de speciale baden, aangezien een infectie dan sneller mogelijk is.
-----------------------------------------------------------
Ga je gebukt onder drukke werkdagen en deadlines?
Uit Zweeds onderzoek blijkt dat het gehalte serotonine, een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je je vrolijk en relaxed voelt, in je bloed toeneemt wanneer je geregeld de sauna bezoekt.
Privé-wellness / Bed & Breakfast
Enjoy every moment
Copyright © L'eau Dix-sept - All Rights Reserved
Designed by @EVDB